“Coeficientul de constientizare. The Consciousness Quotient (CQ) & The CQ Inventory - Theory and Research” este prima lucrare la nivel mondial care descrie si explica teoria privind Coeficientul de constientizare, dezvoltata de Dr. Ovidiu Brazdau in perioada 2003-2008, in cadrul studiilor de doctorat la Institutul de Antropologie “Francisc I. Rainer” al Academiei Romane.
Coeficientul de constientizare este definit de autor ca fiind “nivelul de constientizare care se manifesta la 1-2 ore dupa ce ne trezim dimineata, in conditii obisnuite de viata si fara a practica nici o tehnica de modificare a constientei (inclusiv fara a consuma cafea sau alte alimente, fara stimulatori externi - TV, radio, muzica, intalniri cu alti oameni etc.)”.
Lucrarea prezinta instrumentul de evaluare a Coeficientului de Constientizare: The Consciousness Quotient Inventory, verificat si validat pe o populatie de 2.474 de persoane din Romania.
CQ Inventory este format din 6 scale principale si 7 subscale. Dimensiunile principale ale experientei constiente sunt: Constientizarea fizica (“Physical Consciousness”), Constientizarea Emotionala („Emotional Consciousness”), Constientizarea Cognitiva-Mentala („Cognitive Consciousness”), Constientizarea Spirituala („Spiritual Consciousness”), Constientizarea Sociala-Relationala („Social-Relational Consciousness”), Auto-Constientizarea („Self Consciousness”).
Cei 7 sub-factori sunt: Constientizarea starii interne (“Internal State Awareness”), Reflectarea de sine (“Self-Reflectiveness”), Detasare/Contemplativitate (“Mindfulness”), Autonomie (“Autonomy”), Dezvoltare personala (“Personal Growth”), Relationare pozitiva cu ceilalti (“Positive Relations with Others”), Scop in viata (“Purpose in Life”).