„In ultimele doua decenii, cunostintele stiintific relevante in domeniul farmacognoziei s-au acumulat razant; aceasta datorita, pe de o parte, reintroducerii in terapeutica, dupa ce euforia utilizarii exclusiv a unor substante de sinteza s-a mai domolit, a unui mare numar de preparate din plante, a identificarii unor noi si importante domenii de utilizare pentru produse si substante naturale de mult cunoscute, iar pe de alta, datorita elucidarii celor mai importante mecanisme de actiune a acestora in organismul uman... Din acest motiv ne-am propus prezentarea acestui material, care, pe de o parte, incearca sa aduca sub forma compacta esentialul din farmacognozia momentului, pe de alta parte, cauta sa explice (avind in vedere larga interdisciplinaritate a domeniului) pe cit posibil procese si mecanisme cu care cititorul este poate mai putin familiarizat.” (Coordonatoarele)
Profesor universitar dr. Ursula Stanescu (fost decan si prorector stiintific) a predat timp de 42 de ani farmacognozie si fitoterapie la Facultatea de Farmacie a U. M. F. „Grigore T. Popa”, Iasi. A publicat numeroase lucrari de specialitate (inclusiv volume cu caracter didactic, dar si studii experimentale), a fost distinsa in anul 1996 cu Premiul Academiei Romane „Iuliu Hatieganu” pentru volumul Plante medicinale, Fitochimie si Fitoterapie, aparut la Editura Medicala in 1993. De asemenea, este coautor la 15 brevete de inventie. Actualmente profesor consultant, fost director executiv al Editurii U. M. F. „Gr. T. Popa”, Iasi. Din 1995 este membru al Academiei de Stiinte Medicale.
Profesor universitar dr. Monica Hancianu, prorector al U. M. F. „Grigore T. Popa”, Iasi, cu preocupari constante in domeniul fitoterapiei si farmacognoziei, materializate in rezultate relevante pentru cercetarea medicamentelor de origine vegetala si a suplimentelor alimentare. In prezent este coordonator pentru programul de studii aprofundate (competenta pentru medici) „Fitoterapie si fitofarmacologie practica”. Este coautor a numeroase lucrari stiintifice si a sase brevete de inventie.
Cerasela Elena Gird este prof. dr. la Facultatea de Farmacie a U. M. F. „Carol Davila” din Bucuresti.